Zakaj smrčimo?

Snoring ProblemDo smrčanja pride zaradi motenj pri dihanju. To je lahko posledica prehlada ali pa anatomske nepravilnosti v nosu ali v grlu. Najpogostejši vzrok za smrčanje je prevelika sprostitev mišic v in ob grlu med spanjem. To pomeni, da se grlo zoži, zato je pretok zraka otežen. Ker pa pljuča rabijo vedno enako količino zraka, se hitrost pretoka zraka poveča, zaradi česar jeziček in nebo začneta vibrirati. Te vibracije povzročajo smrčanje. Torej je smrčanje znak oteženega dihanja med spanjem. Glasneje kot smrčimo, ožji je prehod v žrelu.

Ali je smrčanje običajno?
Da. Smrčanje je povsem običajen pojav, ki obstaja, odkar ljudje spimo. Opazovanja pogostosti smrčanja kažejo, da v skoraj vsakem drugem gospodinjstvu nekdo smrči. Moški smrčijo pogosteje kot ženske, razlika pa se z naraščajočo starostjo zmanjšuje.

Smrčanje vpliva na spanec.
Pri smrčanju dihamo neenakomerno. Včasih zato nastanejo premori, dolgi tudi do 10 sekund, ki se preko noči lahko večkrat ponovijo. Čeprav se teh premorov ne zavedamo, motijo naš spanec in naše telo ne dobi potrebnega počitka. Posledica je nenaspanost, ki ni dobra za naše zdravje. Študije so pokazale, da lahko smrčanje poveča možnost nastanka zdravstvenih težav, kot so: visok krvni tlak, srčni infarkt ali možganska kap.