De ce sforăim?

Sforăitul apare când respiraţia este obstrucţionată. Acest lucru poate fi cauzat de o răceală sau o neregularitate anatomică a nasului sau a gâtului.

De ce sforăim?

Sforăitul apare când respiraţia este obstrucţionată. Acest lucru poate fi cauzat de o răceală sau o neregularitate anatomică a nasului sau a gâtului. Totuşi, cauza cea mai comună a sforăitului este faptul că muşchii gâtului şi din jurul gâtului se relaxează prea mult când dormim. Acest lucru înseamnă că deschiderea gâtului devine îngustă şi aerul trece cu greu. Întrucât avem nevoie de aceeaşi cantitate de aer în plămâni, viteza de intrare a aerului creşte. Creşte presiunea din gât şi uvula şi vălul palatin încep să vibreze. Zgomotul produs de aceste vibraţii se numeşte sforăit. Prin urmare, sforăitul este un semn al unei respiraţii cu probleme în timpul somnului. Cu cât sforăitul este mai tare, cu atât deschiderea din gât este mai mică.

Sforăitul este obişnuit?

Da! Sforăitul este un fenomen comun care există de când dorm oamenii. Calculele referitoare la frecvenţa sforăitului arată că este atât de comun încât există o persoană care sforăie la fiecare două case. Bărbaţii sforăie mai des decât femeile. Această diferenţă este egalată pe parcursul anilor.

Sforăitul poate deranja somnul bun al unei nopţi!

Când sforăiţi, respiraţia dumneavoastră devine neregulată. Când dormiţi, acest lucru poate duce la o întrerupere a respiraţiei. Aceste pauze pot dura până la 10 secunde şi se pot repeta de multe ori pe parcursul unei nopţi. Dumneavoastră se poate să nu observaţi aceste pauze – dar somnul v-a fost deranjat. Acest lucru înseamnă că corpul dumneavoastră nu mai obţine odihna de care are nevoie. Rezultatul este că sunteţi obosit când vă treziţi, ceea ce nu este bine pentru sănătatea dumneavoastră. Cercetările au arătat că persoanele care sforăie au un risc mai mare de a suferi de diverse boli, cum ar fi hipertensiune arterială, hemoragie coronariană sau cerebrală.